Ελιξήριο αρωματοθεραπείας για την ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)



Το έκζεμα (γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα), χαρακτηρίζεται από ένα ερυθρό και κνησμώδες εξάνθημα που πληγώνει το δέρμα. Οι περιοχές που μολύνονται συχνότερα, είναι το πρόσωπο, τα χέρια και οι κλειδώσεις, μπορεί να εμφανιστεί όμως και στο υπόλοιπο σώμα. 

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εκδηλωθεί το έκζεμα διαφοροποιείται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η φαγούρα (που μπορεί να είναι αφόρητη), η ξηρότητα, το κοκκίνισμα και η απολέπιση του δέρματος. 

Το έκζεμα οφείλεται σε ερεθισμό του δέρματος στις εξωτερικές στιβάδες του. Παρόλο που αυτός ο ερεθισμός προκαλείται συνήθως από εξωτερικές αιτίες όπως τα καθαριστικά υγρά ή τα μάλλινα υφάσματα, μπορεί επίσης να προκληθεί από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος ενώ μια πολύ κοινή αιτία του εκζέματος είναι το φαγητό ως αλλεργική αντίδραση.

Η θεραπεία τις περισσότερες φορές είναι η ίδια: απαλός καθαρισμός, ενυδάτωση και κορτικοειδή. Όμως, συχνά παρουσιάζεται θεραπευτικό αδιέξοδο καθώς η κορτιζόνη διατηρεί αποτελεσματικότητα αλλά παροδικά οι κρίσεις επανέρχονται και δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Τα συστατικά του συγκεκριμένου ελιξηρίου αφορούν στο ήπιας μορφής έκζεμα και δεν έχουν καμία αντένδειξη.

Το αιθέριο έλαιο Ρωμαϊκό χαμομήλι είναι αντιφλεγμονώδες, αντικνησμικό και αντιισταμινικό. Το Γεράνι λειτουργεί στυπτικά και είναι αντιβακτηριακό, πράγμα που μας ενδιαφέρει πολύ καθώς το έκζεμα (λόγω του ξυσίματος) επιμολύνεται συχνά από βακτήρια. Η συνέργεια αυτή μέσα σε έλαιο Καλέντουλας, που ενυδατώνει και καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα, είναι αποτελεσματική και ακίνδυνη. Εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα μέχρι να παρουσαστεί αισθητή βελτίωση ή και εξαφάνιση της πλάκας.

Σχόλια